Meet the Microbe

De wondere wereld van de orale microbiologie

 • Aggregatibacter actinomycetemcomitans

  Aggregatibacter actinomycetemcomitans

  Aa is geen anaerobe bacterie, is gram negatief, staafvormig en niet beweeglijk. Aa produceert een zogenaamde leukotoxine, een stof die schadelijk is voor afweercellen. Een genetische variant (JP2) produceert extra veel van dit toxine. Deze variant komt vooral voor in patienten uit Noord-Afrika en het Middellandse Zee gebied.

 • Porphyromonas gingivalis

  Porphyromonas gingivalis

  Pg is een anaerobe gram negatieve bacterie die uitsluiten in de mond voorkomt. Deze bacterie is meestal betrokken bij parodontitis maar kan ook worden gevonden in abcessen en endodontale infectie.

 • Prevotella intermedia

  Prevotella intermedia

  Dit is de meest voorkomende, donker gekleurde (black-pigmented), anaerobe, gram negatieve staaf in de mond. P. intermedia komt voor in supra- en subgingivale plaque en op de orale slijmvliezen.

 • Tannerella forsythia

  Tannerella forsythia

  Is een gram negatieve, anaerobe, proteolytische bacterie. T. forsythia is in verband gebracht met refractaire parodontitis, wellicht omdat deze soort vaak verhoogd is in rokers en het percentage refractaire parodontitis onder rokers het hoogst is.

 • Parvimonas micra

  Parvimonas micra

  Is een gram positieve, anaerobe kok en komt vrijwel altijd samen voor met Fusobacterium nucleatum. De soort wordt gevonden bij gingivitis, parodontitis, endodontale infecties en orale abcessen. P. micro is niet een strikt orale bacterie, maar wordt ook aangetroffen op de slijmvliezen van de vagina en in de darm.

 • Fusobacterium nucleatum

  Fusobacterium nucleatum

  Is de meest voorkomende commensale, gram negatieve, anaerobe bacterie in de mond. Hij wordt gevonden bij gingivitis, parodontitis, endodontale infecties, orale abcessen en peri-implantaire infectie.

 • Campylobacter rectus

  Campylobacter rectus

  Is een gram negatieve staaf die betrokken is bij chronische parodontitis. C. rectus is niet strikt anaëroob. Deze soort wordt ook gevonden in niet-orale abcessen, vaak in combinatie met andere orale bacteriën zoals Actinomyces en streptokokken species.

 • Treponema denticola

  Treponema denticola

  Is een anaerobe, gram negatieve, zeer beweeglijke (motile) spirocheet, onder de microscoop heeft het de vorm van een kurkentrekker. Deze spirocheet is een van de weinige orale spirocheten die gekweekt kan worden in het laboratorium. T. denticola kan ik grote aantallen worden aangetroffen in de verdiepte parodontose pockets.

 • Filifactor alocis

  Filifactor alocis

  Is een gram positieve, strikt anaerobe staaf en is erg moeilijk te kweken in het laboratorium, De rol van deze bacterie bij parodontitis is voornamelijk gebaseerd op onderzoek waarbij gebruik is gemaakt van moleculaire detectivetechnieken. Het is naast P. gingivalis, een van de sterkte marker bacteriën voor parodontitis.